velissariou-frontistirio-arthra

Πρωτάκια και γονείς….εν τάξη!

Ο σοφός λαός συνηθίζει να λέει «κάθε αρχή και δύσκολη». Η ένταξη του παιδιού σε μια σχολική μονάδα αποτελεί κάτι άγνωστο που φυσιολογικά του προκαλεί φόβο. Οποιοσδήποτε φόβος προκαλεί άγχος, αγωνία και καμιά φορά πανικό στο παιδί. Οι πρώτες τάξεις του σχολείου, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι κομβικό σημείο στη ζωή των παιδιών, αφού βρίσκονται αντιμέτωπα με μία νέα πραγματικότητα. Σε αρκετά ο φόβος και η ανασφάλεια προκαλούν άρνηση για το σχολείο και το ζητούμενο είναι πώς πρέπει να χειριστούν την κατάσταση γονείς και δάσκαλοι.

Η σχολική προσαρμογή δεν είναι πάντα εύκολη για τα παιδιά. Την κατάσταση αυτή εντείνουν και κάποιες λάθος πρακτικές των γονιών οι οποίοι βιώνουν και οι ίδιοι την κατάσταση αυτή με αγωνία και στρες. Τα περισσότερα παιδιά κάνουν την είσοδο τους στην τυπική εκπαίδευση (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία) από πολύ μικρή ηλικία λόγω των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Αναμφισβήτητα όμως η ένταξη στην πρώτη δημοτικού συνεπάγεται από κάποια νέα καθήκοντα και υποχρεώσεις. Τι μπορεί να κάνει όμως ένας γονιός σε συναισθηματικό αλλά και πρακτικό επίπεδο;

• Μείνετε ψύχραιμοι και αποφασιστικοί. Μεταδώστε στο παιδί την αισιοδοξία και τη θετική σκέψη για το σχολείο.
• Σεβαστείτε την μοναδικότητά του. Μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά ή ακόμα και με μεγαλύτερα αδερφάκια. Για κάποια παιδιά η προσαρμογή είναι εύκολη και για κάποια όχι. Αυτό δε συνδέεται με την μετέπειτα ακαδημαϊκή πορεία τους και εξέλιξη.
• Πρακτική Προετοιμασία του παιδιού για τις καινούργιες συνθήκες ακόμα και πριν συμβεί η αλλαγή. Αυτό περιλαμβάνει επίσκεψη του καινούργιου χώρου τους σχολείου, γνωριμία με τη δασκάλα
• Να είστε πάντα διαθέσιμοι για τα παιδιά σας. Ρωτήστε τους πως ήταν η μέρα τους, τι τους άρεσε, τι όχι. Αυτό μειώνει την ανασφάλειά τους και νιώθουν την προσοχή.
• Μην τους στερείτε το παιχνίδι. Για τις μικρές ηλικίες το παιχνίδι αποτελεί την ύψιστη πηγή μάθησης. Μέσα από το παιχνίδι εξωτερικεύουν και τα συναισθήματά τους κάτι που βοηθάει στη διαχείρισή τους και εν τέλει στην προσαρμογή
• Την πρώτη μέρα αφήστε το παιδί στην πόρτα, φιλήστε το, πείτε του μια ενθαρρυντική φράση όπως «θα είσαι μια χαρά» , «θα είμαι πίσω σύντομα» , «σ’ αγαπώ» και κλείστε την πόρτα χωρίς ενοχές και τύψεις. Ο δάσκαλος είναι εκεί για το παιδί σας και ξέρει τη δουλειά του.
• Το διάβασμα πρέπει να γίνεται πάντοτε συγκεκριμένη ώρα και ποτέ μετά τις 6-7 μ.μ., διότι το παιδί είναι κουρασμένο.
• Καλό θα ήταν το διάβασμά του να πραγματοποιείται πάντα σε συγκεκριμένο μέρος, σε ένα γραφείο, να υπάρχουν δίπλα στο παιδί όλα τα απαραίτητα δηλαδή, μολύβια, σβήστρες κτλ. και χωρίς περισπάσεις
• Υιοθετήστε μια ρουτίνα από την στιγμή που το παιδί γυρνάει από το σχολείο. Αυτή ρουτίνα θα το βοηθήσει να θέσει χρονοδιαγράμματα, θα ενισχύσει την αυτονομία του και θα νιώθει ασφάλεια.

Όλοι -γονείς και εκπαιδευτικοί- είμαστε κοντά στα παιδιά στο ταξίδι της ανακάλυψης, της δημιουργίας και της γνώσης, για να συμμεριστούμε τα όνειρά τους, να στηρίξουμε τις προσπάθειές τους, να προσφέρουμε επιλογές σεβόμενοι τις επιθυμίες τους και να καλλιεργήσουμε ηθικές αξίες και σημαντικές δεξιότητες ζωής. Η ουσία της διαπαιδαγώγησης είναι να βρισκόμαστε εκεί μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο γιατί η σωστή διαπαιδαγώγηση ξεκινά από την καρδιά.

Καλή αρχή, καλή σχολική χρονιά!

μοιρασου αυτο το αρθρο:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email